ACTUEEL

‘VOGELS KUN JE NIET MELKEN’

Boer Bote de Boer uit Tjerkwerd Súdwest-Fryslân kijkt reikhalzend uit naar de komst van de grutto. In heel Friesland laat deze weidevogel zich nauwelijks nog zien, maar bij hem blijft hij komen, in groten getale zelfs. Ook dit jaar is alles gereed voor zijn komst. Het grondwater staat hoog, de plasdrassen zijn aangelegd. En het ouderwetse weidegras zit bomvol kruiden en insecten, precies zoals de grutto’s het graag hebben.
Astrid, Bote’s vrouw, gunt haar man zijn vogels. Als ze met zijn tweeën waren, mocht hij van haar zijn gang gaan. Maar ze zijn niet met zijn tweeën, ze hebben vijf kinderen. De oudste zonen willen de boerderij graag in de toekomst overnemen. Maar dan moet er nog wel steeds een boerderij om over te nemen zijn.

Op gruttosafari door Súdwest-Fryslân: een openhartig en intiem inkijkje in het leven van boer Bote uit Tjerkwerd | ★★★★☆
Productie: Witfilm, regie Barbara Makkinga. 96′ minuten, uitbreng begin 2024.
De documentaire heeft inmiddels 10.000 bezoekers getrokken.

‘VERGEEF ONS ONZE SCHULDEN’

Wat moet er gebeuren voordat de mens de verantwoordelijkheid bij zichzelf zoekt, in plaats van bij een hogere macht?
Logline
Een verhaal over een groep mensen uit de Bosnische stad Mostar, die na een verschrikkelijke oorlog en een destructieve gokverslaving zo diep in de put zijn geraakt, dat ze ondanks al hun onderlinge verschillen weer opnieuw naar elkaar leren luisteren en echte aandacht hebben voor elkaar. Daardoor zou het zomaar kunnen dat juist deze maatschappelijke verschoppelingen, in een stad waar de bevolking een tot op het bot verscheurd en uitzichtloos bestaan leidt, een sprankje hoop hebben gevonden als uitzicht op een beter bestaan.

Productie: Doxy, regie Sergej Kreso, 50′ minuten, uitzending 2024.

IDFA 2022: ‘A WAY TO B’

Lichamelijk (en enkele verstandelijk) gehandicapten maken deel uit van het Catalaanse ‘integrated dance’-gezelschap La Troca. Zij verbinden hun individuele verhalen en gevecht met het lot in choreografieën en performances. Een ‘dansdocumentaire‘ over het wonder van de mens.

Physically (and some mentally) disabled people are part of the Catalan integrated- dance company La Troca. They connect their individual stories and combat their destiny in choreographies and performances. A ‘dance documentary’ about the miracle of humans.

regie Clara Van Gool & Jos de Putter. EOdocs. Productie: Doxy Film. 92 minuten. Premiere IDFA 2022.

UNITED WE STAND

Dat kunst en politiek geen gescheiden werelden zijn, werd duidelijk toen Poetin aankondigde de soevereine staat Oekraïne van de kaart te willen vegen en ook het bestaan van een eigen Oekraïense cultuur ontkende. Oekraïners moeten (weer) Russisch spreken en onderdeel worden van de Russische cultuur, met inzet van grof geweld.

Maya Fridman, de Russische celliste die in Amsterdam woont, heeft zich vanaf 24 februari jl. vrijwel non-stop ingezet voor de ondersteuning van het Oekraïense volk. Met Oekraïense én Russische musici, onder wie de Russische meesterpianist Evgeny Kissin, percussionist Konstantyn Napolov en de wereldberoemde Letse cellist Mischa Maisky, verzorgde Fridman intussen een hele reeks benefietconcerten.

Documentaire-regisseur David van Tijn volgt Maja Fridman en haar musici vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne. Van Tijn filmde de voorbereidingen, de repetities en de concerten, en interviewde een aantal van de musici. “Deze oorlog is in de eerste plaats gericht tegen onze cultuur, onze geschiedenis, onze identiteit, ons bestaansrecht’, zegt Konstantyn Napolov. “Poetin wil het Oekraïense volk uit de geschiedenis wissen.”

regie David van Tijn, 70 minuten, bioscooprelease 8 december.

GEVANGEN IN EEN TEKENING

Politiek cartoonist Ruben Oppenheimer heeft met zijn harde tekeningen al tegen vele zere benen geschopt. De vrijheid van meningsuiting gaat hem boven alles. Ook de terreuraanslag op Charlie Hebdo heeft hem geen toontje lager laten zingen, eerder het omgekeerde. Beknotting van de vrijheid maakt hem woest. Hij slaat met zijn tekeningen terug, maar ook zoals in de film te zien is in de rechtszaal tegen mensen die hem met de dood bedreigen. In debat gaat hij ook met Abdelkader Benali over zijn uitspraken en de 4 mei rel. Maar hij vraagt zich ook wel of hij kan blijven tekenen voor de vrijheid van meningsuiting, ook als dat ten koste gaat van zijn persoonlijke vrijheid.</p>

2DOC, Uur van de wolf, regie Carin Goeijers. Productie: Interakt. Uitzending begin 2023.

Tegenwind – Het Verdriet van de Veenkoloniën
laat zien hoe een wereldwijde energietransitie uitpakt in een lokale gemeenschap. De komst van een mega-windturbinepark in Groningen en Drenthe speelt mensen uit elkaar, waar ze eerder in harmonie samenleefden. De turbines, meer dan tweehonderd meter hoog, veroorzaken een tragedie. Wat wordt gewonnen en wat gaat verloren als het oude land zijn gezicht verliest en de bevolking zich verraden voelt? Tegenwind volgt een strijd die ludiek begint, maar grimmig en hard eindigt in ondergronds verzet. Twee woordvoerders worden opgepakt. Eén van hen zit maanden vast in voorarrest. Het laat diepe sporen na in de gemeenschap: hoe burgers hun vertrouwen verliezen in de overheid en naar ‘de buitenkanten van het denken’ worden gedreven als ze zich niet gehoord en gezien voelen.

Water: levensbehoefte nummer één, maar ook al eeuwenlang onze grootste vijand. Het staat te hoog of te laag. Het ene moment hebben we teveel, maar een andere keer te weinig. In de vierdelige documentaireserie ‘Waterman’ onderzoekt presentator Menno Bentveld onze wonderlijke verhouding tot water. Hij volgt de loop van het water in Nederland en belandt in een wereld van botsende belangen en tegenstrijdige inzichten. Menno spreekt onderweg met mensen die op een bijzondere manier van water afhankelijk zijn. Boeren, natuurbeheerders, schippers, boswachters, campinghouders, vissers, overheden, waterschappen, bierbrouwers, drinkwaterbedrijven, de industrie en de consument. Dit persoonlijke vierluik van Menno Bentveld en regisseur Geertjan Lassche neemt de kijker mee in een wereld vol uitersten, die ieders blik op het water voorgoed zal veranderen. ‘Waterman’ is vanaf 11 april vier weken lang op zondag om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Menno: ‘Wat voor de één te droog of te zout is, is voor de ander te nat of te zoet. In ‘Waterman’ ontdekken we dat het eeuwenoude motto van pompen of verzuipen al lang niet meer opgaat voor de Nederlandse delta. Het water vasthouden is inmiddels noodzakelijk, maar erg ingewikkeld. Nederland-Waterland blijkt een complexe wereld van schipperen, waarbij iedereen zijn eigen belang vooropstelt. Ieder vecht om dezelfde druppel.’

Elke week verkent Menno te voet een ander gebied in Nederland:

Aflevering 1 op zondag 11 april: Brabant – Boren en pompen;
Aflevering 2 op zondag 18 april: Zeeland – Zilt en zoet;
Aflevering 3 op zondag 25 april: Amsterdam – Pompen of verzuipen;
Aflevering 4 op zondag 2 mei: Weerribben/Wieden – Iedereen wil wat.

In elke uitzending dringt zich uiteindelijk de vraag op: moeten we doorgaan met polderen voor de korte termijn, of is het tijd voor harde keuzes en een meer duurzame oplossing?

HET LEVEN GAAT NIET ALTIJD OVER TULPEN

Dit is het portret van een West-Friese familie die een tulpenbedrijf runt: de familie Schouten in Andijk. Het is een succesvolle onderneming. Het gezin, bestaand uit vader, moeder, twee zonen en twee dochters, barst van de plannen en ambities. Dat werpt zijn vruchten af. Ook op het gebied van sport: de jongste dochter Irene en de oudste zoon Simon gelden als grote schaatstalenten. Irene heeft op de Olympische Spelen al een medaille binnengesleept, en van Simon wordt verwacht dat hij de Elfstedentocht zal winnen. Mits die ooit nog gehouden wordt natuurlijk.
Dus het gaat in dit gezin zeker niet alleen maar over tulpen. Wel over hard werken. En over hard trainen. En over moeder. Het gaat heel veel over moeder. Anderhalf jaar geleden kreeg zij een hersenbloeding. De dokters gaven geen cent voor haar herstel.
Maar de Schoutens zouden de Schoutens niet zijn als ze het hierbij lieten zitten. Met zijn allen zorgen ze voor de vrouw die ooit voor hun allemaal zorgde. Elke vorm van vooruitgang wordt gevierd als een overwinning. Het leven gaat niet altijd over tulpen gaat over mantelzorg, ondernemerschap en schaatsen. En over tulpen natuurlijk. Nederlandser kan bijna niet.

Een film van Barbara Makkinga. Teledoc 90′ min.
Productie: De Familie Film en TV, in coproductie met IKONdocs.

SIDIK EN DE PANTER
Ochtend, berglandschap mistflarden. Een man loopt door de
bergen. Hij onderzoekt minutieus de sporen van dieren, hij
kijkt naar de bloemen, naar de grond, ruikt aan het water uit
de rivier en voelt de bomen. Sidik’s tuurt door zijn verrekijker
en ziet een berggeit die bevalt van een kalfje. Hij gaat zitten,
haalt een notitieblok uit zijn zak en begint te schrijven. Terwijl
hij schrijft wordt de tekst uitgesproken door zijn voice-over: “12
februari 09;30 uur; berg Shirin op 600 meter hoogte, er zijn
berggeiten! Een bevalling gezien. En nu wachten op de
panter…
een film van Reber Dosky. Produktie: Jos de Putter / Dieptescherpte voor HUMAN. 82 min.,
uitbreng / uitzending najaar 2019.

DE JONGENS VAN DE BOUW
Na een economische crisis met ontslagen en faillissementen gaat de bouwsector weer als een raket.
Politici, projectontwikkelaars, bouwbestuurders heffen dagelijks het glas op ambitieuze nieuwe projecten.
Zoals in ‘booming city’ Rotterdam waar hoge woontorens uit de grond worden gestampt,
door bouwgigant Heijmans bijvoorbeeld, aan de Bananenstraat, in de wijk Katendrecht.
Maar wie zijn de mannen die het ‘echte’ werk doen?
Hoe gaat zo’n bouwproces?
Wat speelt zich af achter die hekken en slagbomen?
En wat is de mores bouwketen?
In de bouwput kost iedere minuut geld.
En gaat iedere fout of vertraging ten koste van de winstmarge.
Omdat te laat opleveren geld kost, gebeurt dat ook niet.
Dus is er continu druk om de targets te halen.
De topprestatie van vandaag, is de norm voor morgen.
Iedereen doet mee aan het pushen,
van de directeur tot aan de voorman van de opruimploeg.
Uit ambitie, passie, loyaliteit, plichtsbesef, gewoonte of angst om hun baan te verliezen.
Ondertussen worden de doelen nagenoeg onhaalbaar,
door krappere planningen, scherpere veiligheidsregels, gebrek aan ‘Nederlandse handjes’, oprukkende vergrijzing en moeizame communicatie.
Door de vele buitenlandse werknemers dreigt de voertaal op de bouwplaats Oost-Europees Engels te worden.
In die jungle aan ZZP’ers en onderaannemers is een arbeidsongeschiktheidsverzekering overbodige luxe.
Onder deze omstandigheden werken de Jongens van de Bouw van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.
Meestal al vanaf hun 20e en maar hopen dat ze de 67 halen.
Filmmaker Geertjan Lassche volgt de bouw van een woontoren aan de Bananenstraat,
vanaf de eerste paal in de grond tot de oplevering aan 350 huurders.
88 min., BNNVARA, uitbreng / uitzending najaar 2019.

THE BEAST IN THE JUNGLE verbeeldt, even fysiek als poëtisch en zich uitstrekkend van de 19e eeuw tot nu, het raadselachtige en epische liefdesverhaal van John Marcher en May Bartram.
Hun onconventionele liefdesverhaal is een duet over een man die wordt geobsedeerd door een voorgevoel dat hem iets groots, misschien zelfs verpletterends zal overkomen en een vrouw die besluit met hem daarop te wachten.
Naar de novelle van Henry James.

regie: Clara van Gool
Productie: Keyfilm / Amour Fou Luxembourg.

Melkveehouder Johan voert dagelijks een gevecht om zijn boerenbedrijf overeind te houden. De melkrobots functioneren niet goed en kwalijke ‘energetische krachten’ lijken over het erf te heersen. Zoals zovelen in onze samenleving zoekt Johan daarom zijn heil bij alternatieven, de new-age wereld: de man met de wichelroede en ‘de energie manager’ die nog wél oog heeft voor de concrete problemen waar hij op zijn erf mee worstelt.
Teledoc 90 min.
Produktie: Keydocs; IKON & NCRV (CoBO, Filmfonds, NPO).
Regie: Vuk Janic.

Premiere op het NFF 2017, TV-uitzending 4 juni NPO2, 20.25u.

ONZE MANIER VAN LEVEN

Premiere en uitzending in het najaar van 2017.
Documentaire over twee dissidente, uit hun partij gezette Kamerleden Tunuhan Kuzu en Selcuk Öztürk. Zij proberen een tolerante beweging op te richten, gericht op bevolkingsgroepen die zich cultureel uitgesloten voelen, om zo bij de verkiezingen op eigen kracht herkozen te worden.

Premiere / uitzending najaar 2017.
Een productie van Conijn Films / IKON. Regie: Jack Janssen. 90 min.

Politicians Tunahan Kuzu (34) and Selcuk Öztürk (44) were in November of 2014 expelled from their polical party, the PVDA, for not signing a statement declaring their trust in the new integration policy of minister Asscher. They described the policy als ‘exclusion politics’. In the eyes of the duo this was the last drop in regards to adjustment and integration.
On the 9th of Februari 2015 Kuzu and Öztürk presented their new political movement Denk (think) to the world. In their own words Denk was created to provide a voice for every tolerant, open-minded citizen believing in a pluralist society; a bottom-up movement for the ‘unheard’. After the emotional break with their own party, creating such a pluralist, multi-culteral and tolerant society has become their mission. The film follows the duo on the road to the 2017 election.

90 minuten.
Regie Jack Janssen
Productie Conijn Films / IKONdocs.

BURMA STORYBOOK

Wereldpremière IFFR, 2017. (co-montage)
Na jaren van isolatie is poëzie is nog steeds immens populair in Birma/Myanmar. Dichtkunst was voor de Birmezen een steun om de zware jaren van militaire dictatuur te overleven. Met de recente opkomst van het internet kent het land zelfs meer online dichters dan bloggers.
Burma Storybook is een adembenemende reis door een wonderlijk land waar de tijd heeft stilgestaan. De verhalen en gedichten in deze documentaire draaien rond de meest vooraanstaande nog levende dissidente dichter – Maung Aung Pwint. Vele jaren zat hij gevangen voor zijn poëzie en activisme. Eindelijk vrij wacht hij nu op een weerzien met zijn zoon die al twintig jaar in Europa in ballingschap leeft.

Nederland/Noorwegen, 2017, 81 minuten
Regie Petr Lom
Camera Petr Lom
Editing Petr Lom, Dorith Vinken, Stefan Kamp
Muziek Biosphere/Geir Jenssen
Coproducent IKONdocs, JAB Films Norway
Producent Corinne van Egeraat, ZINdoc

DEMARRAGE

Een fietsvriendengroep, 8 mannen in de leeftijd van 65 tot 80, en hun strijd tegen het naderende einde van hun leven. Hun maatschappelijke rol mag dan uitgespeeld zijn, dat betekent niet dat het ‘grote niets doen’ is ingetreden in hun leven. De ‘lycramannen’ proberen vast te houden aan een leven dat bijna voorbij is. Met jeugdig elan springen zij wekelijks meerdere keren op de fiets en maken lange tochten, terwijl de ouderdomssignalen zich steeds duidelijker laten zien.
Demarrage is een ‘coming of the –last- age’-film.
Geproduceerd door KVFilms, in coproductie met OMROEP BRABANT en KRO-NCRV,
met steun van het MEDIAFONDS.
Regie: Arno Kranenborg, 58 minuten.

PRIX EUROPE

” Het uiterste middel – vreemdelingen in detentie” is genomineerd voor de PRIX EUROPA 2016, in de categorie TV IRIS (intercultural television programme).
Regie Kees Vlaanderen, produktie Selfmade Films voor HUMAN.

HET LAATSTE JAAR VAN FC TWENTE

De VARA-documentaire ‘Het Laatste Jaar van FC Twente’ verbeeldt het grootste drama van voetbalseizoen 2015-2016. Door de ogen van de supporter wordt de kijker deelgenoot van hoe het voelt voor de Tukkers dat hun FC Twente de paria van het land wordt. Bekende fan Erik Dijkstra (Bureau Sport, DWDD) is hoofdpersonage in deze film die de kijker als een rollercoaster zal ervaren.

Het ‘Laatste Jaar van FC Twente’ wordt vastgelegd, van begin tot einde seizoen, thuis en uit, op het veld en in de kleedkamer. Erik Dijkstra -als representant van de supporter op de tribune- wil vooral weten hoe het kan dat zijn club in 5 jaar tijd van de hemel in de hel is terecht gekomen.

Produktie: BNN/VARA.
Regie: Geertjan Lassche.
Premiere 6 september, uitzending 13 september 2016.
90 min.

HET MYSTERIE VAN DE MELKROBOTS

Melkveehouder Johan voert dagelijks een gevecht om zijn boerenbedrijf overeind te houden. De melkrobots functioneren niet goed en kwalijke ‘energetische krachten’ lijken over het erf te heersen. Zoals zovelen in onze samenleving zoekt Johan daarom zijn heil bij alternatieven, de new-age wereld: de man met de wichelroede en ‘de energie manager’ die nog wél oog heeft voor de concrete problemen waar hij op zijn erf mee worstelt.
Teledoc 90 min.
Produktie: Keydocs; IKON & NCRV (CoBO, Filmfonds, NPO).
Regie: Vuk Janic.

INSIDE THE CHINESE CLOSET

Met de documentaire Inside the Chinese Closet vertelt de jonge Italiaanse regisseuse Sophia Luvara het gecompliceerde verhaal van Andy en Cherry die op zoek zijn naar liefde en geluk in het levendige Shanghai. Beiden zijn ze homoseksueel, maar hun families eisen van hen een (heteroseksueel) huwelijk én een kind. Single en kinderloos blijven zou namelijk een onacceptabel gezichtsverlies betekenen voor hun families, vooral in de afgelegen plattelandsgebieden waar ze wonen.
Zullen Andy en Cherry hun geluk en seksuele oriëntatie ontkennen om aan de wensen van hun ouders te voldoen?

De verhalen van Andy en Cherry vormen een afspiegeling van de wettelijke en culturele vooruitgang die momenteel in China plaatsvindt tegen een achtergrond van een natie die in het reine probeert te komen met nieuwe morele waarden.

een produktie van Witfilm voor de NTR | 80 min., regie Sophia Luvara.

VREEMDELINGENBEWARING
Voor de documentaire ‘Vreemdelingenbewaring’ (werktitel) filmt regisseur Kees Vlaanderen een aantal maanden in het detentiecentrum Rotterdam waar vreemdelingen op het punt staan om onder dwang het land te worden uitgezet. Vreemdelingendetentie was in Nederland tot nu toe een no-go area voor filmers, maar Kees Vlaanderen kreeg toestemming om maandenlang aanwezig te zijn. Het resultaat is een soms hard en rauw beeld van het dagelijks leven in het detentiecentrum van zowel ingeslotenen als toezichthouders.

Een Selfmade Films productie in coproductie met de Human. 55′ MIN., uitzending november 2015.

ACCESS TO AFRICA

Het internet is de elektriciteit van de 21ste eeuw en de drang van de technologie-giganten om alles en iedereen aan te sluiten is letterlijk grenzeloos. Not even the sky is the limit. Zo wil Google met luchtballonnen 10 km boven het aardoppervlak een schil om de planeet vormen, die uiteindelijk de hele wereld naadloos, breedband internet brengt. Afrika is nu nog het continent met de meeste “white spots” (plekken zonder internet of mobiele telefoon aansluiting), maar daarom ook de grootste belofte. Hoe wordt het Afrikaanse continent veroverd door Google en Facebook? Hoe kijkt men daar op de grond tegenaan? Welke veranderingen brengt de aansluiting op digitale netwerken het continent? Wat staat er op het spel en zijn er alternatieven? En is het denkbaar dat in een toekomstige wereld, die volledig genetwerkt is, juist de luwte en de stilte schaars worden en dus waardevol?

Uitzending 19 april, VPRO Tegenlicht.
Regie: Bregtje van der Haak.

HEMELBESTORMERS / IDFA 2014

“Iedereen wil naar de hemel, maar niemand wil dood”

April 2014 vertrekt een Nederlandse expeditie naar de Himalaya om de Cho Oyu, de op 5 na hoogste berg ter wereld, te beklimmen. Bij eerdere expedities naar deze berg (2009 en 2011) vonden twee Nederlanders de dood. De Cho Oyu ligt naast de Mount Everest waar afgelopen voorjaar nog 14 sherpa’s (berggidsen) zijn verongelukt.
Onderzoeksjournalist en documentairemaker Geertjan Lassche volgt de Nederlandse expeditie op de voet, ging mee omhoog en vroeg zich af wat de ‘hemelbestormers’ ten diepste drijft.
In theorie is de Cho Oyu beter te doen dan de Everest. Maar de praktijk leert al snel anders voor de Nederlandse hemelbestormers. Universele dilemma’s in en over de bergsport krijgen een gezicht naarmate de top dichterbij komt. Dan, na zes weken, keert ook deze berg zich tegen de klimmers…

release november 2014 tijdens IDFA, Nederlandse competitie. (nominatie Best Dutch Documentary)
uitzending 26 december 2014, VRT in de loop van 2015.
lengte 112 minuten, TV 90′.
camera Frank Moll, Geertjan Lassche
montage Stefan Kamp
sound design Alex Booy
trailer Maurits Malschaert / Spark
scenario adviezen Coco Schrijber
regisseur Geertjan Lassche
productie EO / NPO / 3Doc
fondsen Cobo

killerslope from stefan kamp on Vimeo.