CLIPS

Jongens van de bouw
BNNVARA 2019
regie Geertjan Lassche

Sidik en de panter
Human 2019
regie Reber Dosky

The beast in the jungle
Keyfilm 2018
regie Clara van Gool

Het mysterie van de melkrobots
IKONdocs / KRO-NCRV 2017
regie Vuk Janic


Hemelbestormers
EO 2014
regie Geertjan Lassche


See no evil
Dieptescherpte / VPRO 2014
regie Jos de Putter


De bommenlegger van Ritthem
Cobos Films / NCRV 2014
regie Patrick Bisschops

De uitverkorenen
EO 2012
regie Geertjan Lassche

Wavumba
SNG Film 2012
regie Jeroen van Velzen

Mannenbroeders van Kootjebroek
IDTV Docs / EO 2011
regie Geertjan Lassche

In het voorjaar van 2001 heerst de zeer besmettelijke dierziekte MKZ (Mond en Klauwzweer) in Nederland. In maart wordt ook bij een kalfje in het Veluwse dorp Kootwijkerbroek MKZ vastgesteld. Minister Brinkhorst (D66) laat 200 boerderijen met meer dan 60.000 dieren ruimen. Maar de boeren van Kootwijkerbroek geloven niet dat de ziekte er is, omdat de ‘besmetting’ niet leidt tot de verwachte uitbraak. Sommige inwoners zien de gedwongen massaslachting als een aanval van een anti-christelijke regering op hartje Bijbelbelt. Als de ruimingen beginnen, komt het dorp massaal in opstand. Weken, maanden is het oorlog tussen Kootjebroek en de overheid.

Tien jaar later is MKZ in Kootwijkerbroek nog steeds een open zenuw. Het trauma van de massale ruimingen is een wond die niet heelt zolang het gelijk van de Kootwijkerbroekers niet wordt erkend. Diverse inwoners zijn bezig om het ongelijk van de overheid alsnog te bewijzen: ze doen onderzoek en voeren processen om de waarheid boven tafel te krijgen.

Coup de Grace
Key Film / NTR 2011
regie Clara van Gool

Coup de Grâce is a film about the collapse of a friendship, about what is broken and what cannot break. After a long separation two men meet again in a massive building at a remote location. In the course of the evening and an icy night, they fight a weaponless, exhausting duel.

Niemand kent mij
EO / 2011
regie Geertjan Lassche

Thomas Dekker (26) was Nederlands grootste wielerbelofte. Vanaf zijn tienerjaren wordt hij al overladen met succes, aandacht, geld, luxe en vrouwen. Eind 2007 beginnen de eerste problemen: sterallures, blessures, frictie met de Rabobankploeg en tegenvallende prestaties. In 2008 klinken de eerste geruchten over dopinggebruik. Maar pas in 2009 loopt hij tegen de lamp.Eerst ontkent Dekker, dan bekent hij eenmaal te hebben gebruikt en middenin zijn schorsing moet hij –terwijl de camera draait- zelfs toegeven structureel te hebben gebruikt.De UCI schorst hem voor twee jaar. Dekker is vastbesloten terug te keren in het profpeloton. Maar kan iemand na twee jaar schorsing terugkomen op het allerhoogste niveau? Nog meer draait het in deze film om de vraag hoe iemand alles kan verwoesten wat hem groot maakte.

Hallelujah
Dieptescherpte / VPRO 2010
regie Kees Brouwer

Er zijn maar weinig koren zo bekend als het Urker mannenkoor, ook al hebben de meeste mensen het nooit horen zingen. In het jaar dat ze hun honderjarig bestaan vieren geven de mannen van Urk zich in deze film op ontroerende wijze bloot. Hun levens worden gevat in het zingen van het geestelijke lied. Alle menselijke emoties worden beleefd, van liefde en trouw tot dood en verderf. De stoere Urker mannen worden stuk voor stuk klein en nederig als hun zondige levens in Gods aangezicht worden blootgesteld.

Waar is de woede
VPRO Tegenlicht / 2010
regie Bregtje van der Haak

De wereldeconomie is in crisis. Het afgelopen jaar werd duidelijk dat slechts een handjevol mensen de exorbitante vruchten plukt van het huidige financieel-economisch systeem, en dat wij – de gemeenschap- daarvoor uiteindelijk de gepeperde rekening betalen.
Sindsdien lijkt er vooral sprake van een terugkeer naar de orde van de dag. Bonussen worden weer uitbetaald, banken hernemen zich met een door de staat aangevulde balans. Consumenten, burgers, kiezers lijken lamgeslagen en te berusten in hun lot: meedraaien in een systeem dat geen uitweg biedt en waarvoor we ons geen alternatieven meer kunnen voorstellen. Waar is de woede? Waar is het echte verzet?

Liefdeswinter
Serious Film / IKON 2010
regie Gulsah Dogan

Voor maakster Gülsah Dogan zijn haar oom Cemal en tante Emine het toonbeeld van de ideale liefde. Ondanks zijn hoge leeftijd gaat Cemal dagelijks langs bij zijn vrouw, die in een verzorgingstehuis verblijft, en ondanks haar vergevorderde Alzheimer glimt ze als hij in de buurt is. Dogan vraagt zich in haar documentaire af hoe zo’n liefde tot stand komt, en vooral hoe hij zolang stand weet te houden.

De nachtmerrie van Ina Post
Human 2010
regie Kees Vlaanderen

Bejaardenverzorgster Ina Post werd in 1987 door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot zes jaar celstraf voor de moord op een bejaarde vrouw. Ze bekende de moord, trok de bekentenis meteen weer in, maar de ‘daderkennis’ die ze erin prijsgaf, werd haar noodlottig.

Alias Menthol
Drijver AV / RTV Oost 2009
regie Arno Kranenborg

Het verhaal van de legendarische marktkoopman, huidenhandelaar en charlatan Joseph Sylvester,alias “Menthol”, die leefde in het Hengelo van begin vorige eeuw.

De kleine oorlog van Boer Kok
Human / 2009
regie Huib Schoonhoven, Karen Kuiper, Kees Vlaanderen

Het verhaal van een kleine boer en zijn twee zonen. Met man en macht verzetten zij zich tegen de stad die hun land wil annexeren en tegen de kafkaëske landbouwbureaucratie. Sinds 1995 volgen de makers deze familie in hun dappere strijd met steeds onverwachte wendingen.
‘De kleine oorlog van boer Kok’ is een ongewone realitysoap over een kleine boer en zijn zonen, die niet van wijken willen weten.

Hemels Bewegen
Dieptescherpte / BOS 2009
regie Wout Conijn

Hoge doelen stellen, ondanks grote beperkingen. Wat doe je als je geestelijk topfit bent maar het lichaam wil niet mee? Bas, Roelof en Evert zijn lichamelijk gehandicapt. Toch maken ze een fietstocht van bijna 1000 kilometer dwars door de Himalaya. Van Lhasa naar Kathmandu, over bergpassen van meer dan vijf kilometer hoog. Per driewielige ligfiets en handbike.

The dictator hunter (co-montage)
Pieter van Huystee Film / NTR 2007
regie Klaartje Quirijns

“If you kill one person, you go to jail. If you kill 40 people, they put you in an insane asylum. But if you kill 40, 000 people, you get a comfortable exile with a bank account in another country, and that’s what we want to change here,” (Reed Brody, Human Rights Watch.)

Tussen hemel en aarde
Zeppers Film / IKON 2007
regie Frank van de Engel, Masha Novikova

Een familiegeschiedenis uit Oezbekistan. Langs de oude Zijderoute was het circus de enige bron van vermaak tijdens een maandenlange reis van Europa naar China. In het inmiddels dictatoriale Oezbekistan leeft de circuscultuur nog als in de dagen van Dzjenghis Khan en aan de acts is niet veel veranderd. Twee bevriende circusartiesten moeten een principiële keuze maken tussen het voortzetten van de oude circustradities of een politiek actief bestaan. De verschillende keuzes die ze maken zet de vriendschap onder zware druk.

Een leven in beelden
Lemming Film / L1 2007
regie Marlou van den Berge

Documentairemaakster Marlou van den Berge maakt een intiem portret over de unieke levensstijl van kunstverzamelaars Jo en Marlies Eyck uit Wijlre. Hun kunstcollectie is zo groot, dat ze er een museum voor hebben laten bouwen in hun tuin in Wijlre. Het is de grote trots van Jo en Marlies omdat ze hierin ten volle kunnen doen wat ze al die jaren hebben nagestreefd: hun liefde voor de kunst delen met anderen.

Eeuwige Moes
Zuidenwind Film / NTR 2007
regie Catherine van Campen

Ruurd Walrecht, een teler die meer dan 40 jaar zeldzame oude groentegewassen verzamelde, emigreert van de ene op de andere dag naar Zweden. Een bont gezelschap verbijsterde achterblijvers, die hem jarenlang steunden, vertellen het verhaal van de bezeten schatmeester en zijn bijzondere gewassen. Want de door Ruurd Walrecht gecreerde Groene Ark is van belang voor ons allemaal.

Dinner with Murakami
Serious Film / VPRO 2006
regie Yan Ting Yuen

Dinner with Murakami neemt regisseur Yan Ting Yuen ons mee in de surrealistische wereld van de Japanse bestseller auteur Haruki Murakami (Kyoto, 1949). In een raamvertelling waarin Yan Ting Yuen de schrijver probeert te verleiden tot een ontmoeting – en middels experts en fans van zijn nu al omvangrijke werk – worden diverse aspecten van Murakami’s boeken onthuld en zien we hoe zijn werk van invloed is op de Japanse maatschappij van nu.]]></description>

Bij ons in Scharloo
Selfmade Film / NTR 2005
regie Jessie van Vreden

De documentaire “Bij ons in Scharloo – Monumentenzorg op Curaçao” toont een bruisende achterstandswijk in Willemstad en de reacties die het werk van Stichting Monumentenzorg Curaçao bij de bewoners oproept. Scharloo is een van de armste en meest verwaarloosde wijken van de Nederlandse Antillen. In 2001 kocht Monumentenzorg een deel ervan op en vestigde de stichting zich in de buurt. Sindsdien zijn enkele verpauperde koloniale villa’s ontruimd en gerestaureerd. Vijf jaar later, tijdens het WK voetbal 2006, is Monumentenzorg druk met het ontwikkelen van plannen om de rest van de wijk op te knappen.

Normaal zijn we anders
Zuidenwind Film IKON 2006
regie Susanne Engels

Dionne, Fran, Bertus en Maurits zijn acteur en hebben een verstandelijke handicap. In Normaal zijn we anders word je meegenomen in hun herkenbare, maar ook verrassende gevoelsleven en ontdek je een wereld waarin de grenzen tussen spel en werkelijkheid vervagen en waarin dromen en verlangens centraal staan. Verteld in prachtige beelden is dit een warme, poëtische en ontroerende film, waarin diep doorgedrongen wordt in het bestaan van mensen met een verstandelijke handicap.

Tussen twee huizen
Viewpoint / NTR 2005
regie Clara van Gool

Oscar and Stella live together in an anonymous metropolis. Their relationship gets put to the test when their neighbor takes off and entrusts them with his key. In his empty apartment, Oscar and Stella’s imaginations take hold of them, each in its own way. Between 2 Houses is about the conflict between what you see and what you think you see, or would like to see. An intense, physical and humorous film about the bouncing back and forth between routine and sensation, between the familiar and the strange.

Voices of Bam
Zeppers Film / NTR 2005
regie Aliona van der Horst


Op 26 december 2003 vond in zuidoost Iran een aardbeving plaats van 6.6 op de schaal van Richter. Tienduizenden mensen werden bedolven onder het puin. Het epicentrum lag in Bam, een stad tot dan toe vooral bekend vanwege haar eeuwenoude citadel Arg-i-Bam en een verzengend woestijnklimaat.

Voices of Bam speelt zich een jaar na de ramp af. De inwoners hebben de draad weer opgepakt, hoewel ze vaak nog in tenten wonen tussen de scherven van hun vroegere bestaan. Bijna iedereen in de stad heeft wel iemand verloren. Verfomfaaide familiefoto’s, opgedoken uit de stoffige puinhopen, herinneren aan de leemte die een broer, een dochter, een opa of een moeder heeft achteraten.
Voices of Bam toont de schoonheid van alledag en de universele veerkracht van de bewoners van Bam, gevangen in een louterend filmgedicht.

Max Velthuys, is het leven niet prachtig
Theorema Films / NTR 2004
regie Arno Kranenborg

Max Velthuijs (1923-2005), geestelijk vader van de Kikkerboeken schreef en tekende negen prentenboeken over Kikker, maar ook over andere dieren en won daar verschillende prijzen mee. Hij oogstte wereldwijde bekendheid met zijn werk. Velthuijs voelde zich altijd meer een tekenaar en zag het schrijven als een noodzaak omdat er nu eenmaal een verhaaltje bij de tekeningen hoorde. Regisseur Arno Kranenborg maakte een intiem en uniek filmportret van Max Velthuijs en volgt hem bij de totstandkoming van zijn laatste boek, “Kikker is bedroefd”. De documentaire geeft een goed beeld hoe de man achter ‘Kikker’ leefde en werkte.

Una noche con Sabrina Love
Patagonik Film 2000
regie Alejandro Agresti

The film tells of Daniel (Tomas Fonzi), a coming-of-age seventeen-year-old orphan growing up in a small town in rural Argentina.

Daniel feels trapped in his town. He has grown tired of living with his grandparents, and hates he his job. He does, however, enjoy sneaking into the local movie theatre to watch the latest film from porn star Sabrina Love (Cecilia Roth). Daniel enters a contest where a lucky fellow will win a date with the sexy actress. The letter he sends earns him the grand prize. Daniel has to get to Buenos Aires for his big moment, but has no money. Daniel is forced to hitchhike from one side of Argentina to the other, and has a number of interesting experiences along the way. He encounters a handful of unusual people: his brother (Fabian Vena), who hasn’t yet accepted his parents’ death; a free-thinking writer (Mario Paolucci); and a reporter (Julieta Cardinali) with love on her mind. When he meets up with the confident older actress he has a lesson or two to learn about the ways of the world.

Recordings
Boom Film / VPRO 2003
regie Arno Kranenborg

Een documentaireserie van Arno Kranenborg (regie, camera) & Eric Velthuis (research, geluid) over amateur-zangers en zangeressen in multicultureel Nederland die liederen zingen vanuit hun eigen traditie. Recordings is een verzameling opnames van traditionele liederen en hun (amateur) vertolkers in multicultureel Nederland. Groningers en Limburgers, maar ook Chinezen, Kozakken, Roma, een kind van acht of een hoogbejaarde vrouw van honderd-en-een. Allen zingen ze een belangrijk lied dat geworteld is in hun eigen zangtraditie. Makers Arno Kranenborg en Eric Velthuis reisden ruim een half jaar samen door Nederland, op zoek naar deze vertolkers van traditionele liederen. Ze maakten opnamen bij de mensen thuis, in buurthuizen, cafe’s, werkplekken en in het Nederlandse landschap.Elke aflevering van Recordings bevat vier tot zes liederen en heeft een thema zoals Verlangen, Thuis, Ongelukkige liefde, Familie… Recordings bestaat uit acht afleveringen van ieder ca. 12 minuten.

Dans Grozny Dans
Zeppers Film / IKON 2002
regie Jos de Putter

Grimm
Graniet Film 2002
regie Alex van Warmerdam

Jacob en zijn zus Marie worden op een koude winterdag in het bos achtergelaten door hun werkeloze vader. Jacob vindt in zijn jas een briefje van zijn moeder waarin zij hen maant naar haar broer in Spanje te gaan. Eenmaal in Spanje blijkt hun oom te zijn overleden. Marie ontmoet Diego, een Spaanse chirurg, en wordt verliefd op hem. Diego woont samen met zijn zieke, overheersende zuster Teresa. Tot verbijstering van Jacob wil Marie met Diego trouwen. Zelfs na de bruiloft probeert de jaloerse Jacob zijn zusje bij Diego weg te krijgen. Als dat niet lukt, begint hij zijn zwager te tarten. Al snel blijkt dat dit voor niemand onbestraft blijft.

A skin too few
Bonanza Film/ HUMAN 1999
regie Jeroen Berkvens

“I always say that Nick was born with a skin too few”, tells actress Gabrielle about her brother, the English singer-songwriter Nick Drake (1948-1974). It took twenty posthumous years for his music to gain recognition and even proclaim him culthero. The documentary ‘A Skin Too Few’ approaches the silent landscapes, locations, people and music in the life of this unorthodox loner in the hope of understanding his state of mind.

Kleine Teun
Graniet Film 1999
regie Alex van Warmerdam

‘Wat voor mens moet ik eigenlijk zijn?’, verzucht Brand. Hij is aan het denken gezet door Lena, een jonge onderwijzeres uit de stad, die hem thuis komt leren lezen en schrijven. Keet, de argwanende vrouw van Brand, houdt hen beiden scherp in de gaten, want zij merkt dat haar man verliefd is op Lena. Gaandeweg groeit er in Keets hoofd een duister plan. Ze drijft Brand juist in de armen van Lena. Haar manipulaties blijven niet zonder gevolgen.

Van Warmerdam tekent in deze zwarte komedie de verwarring en wanhoop die in zo’n ingewikkelde driehoeksverhouding ontstaan. Te ingewikkeld voor Brand, te verwarrend voor Lena, te wanhopig voor Keet.

First part of the triptych Passing Future – 3 solos. In Barcelona a man tries to reconcile himself with the death of his father. In a purely physical way, the roles of father and son alternate with each other. Gradually the film flows back in time. Inspired by the performance Lucky by Jordi Cortés Molina.

Inspired by the Southern Italian tarantella dance, in which the bite of the tarantula spider produces alternating fits of sleep and frantic dancing. Two men and three women are overcome with searing pain and an irresistible urge to dance. Shot entirely on location in Palermo, Sicily. A collaboration with choreographer Angelika Oei.

De Kersenpluk
SNG Film 1997
regie Arno Kranenborg

In de jaren zeventig logeert de dertienjarige Jan bij zijn opa op het Drentse platteland. Terwijl opa afscheid van het leven neemt, ontdekt Jan de liefde in de persoon van een achttienjarig meisje. Maar zij heeft andere zaken aan haar hoofd, de problemen van een volwassen vrouw. De Kersenpluk is de verrassende debuutfilm van Arno Kranenborg. In indrukwekkende, poëtische beelden van zijn geboortestreek tijdens de kersenpluk vertelt hij het universeel verhaal van onschuld die verloren gaat en van liefde die zich niet verwoorden laat.

Eens geslagen,nooit meer bewogen
SNG Film 1993
regie Gerrard Verhage

Een vaderloos gezin in Amsterdam Zuid – gefilmd in Den Haag – leeft binnenshuis, in een wereld van boeken; moeder (toneelkoningin Ineke Veenhoven) zwaait de scepter over klein gehouden zoon Charles (een veel te grote Jack Wouterse in een geruite spencer) en ontevreden dochter Gina (Ariane Schluter, die de show steelt). Charles is een boekenwurm, evenals inwonende neef Jozef (Stefan de Walle, die iedereen zal herkennen als Kees uit de serie Flodder). Continu quoten de neven – maar ook moeder – erop los en reciteren ze uit boeken van auteurs die in de jaren ’50 hoog in het vaandel van literatuurminnend Nederland stonden, maar nu niet eens meer leeslijsten sieren.

El acto en cuestion
All Arts / VPRO 1994
regie Alejandro Agresti

Speelfilm van Agresti vertelt het verhaal van de opkomst en ondergang van de Argentijnse goochelaar Miguel Quiroga. Van onbeduidende boekenverzamelaar wordt hij wereldberoemde goochelaar met zijn verdwijntruc, waarmee hij letterijk alles en iedereen kan laten verdwijnen. De formule hiervoor heeft hij gevonden in een obscuur boek over magie, dat hij uit een tweedehands boekwinkel heeft ontvreemd. Wanneer hij een contract krijgt om bij een circus te werken, verbrandt hij het boek in een aanval van paranoia. De jaren gaan voorbij en de verdwijntruc legt de goochelaar geen windeieren. Maar hij blijft bang dat er misschien een kopie van zijn boek bestaat en dat de concurrentie op de loer ligt. Zo leeft hij in grote welstand, maar met een constante angst.