GAY WEDDING FAIR
GAY WEDDING FAIR

GAY WEDDING FAIR

IMG_8644-klein

Een documentaire over de strijd van een Chinese homoseksuele man om te voldoen aan de dwingende maatschappelijk moraal om te trouwen en kinderen krijgen. En over de creatieve oplossing die hij hiervoor vindt.
Andy is 23 en homoseksueel. Hij studeert in Shanghai en geniet daar ten volste van de sprankelende gay scene. Zijn ouders verwachten echter een kleinkind en Andy zal hoe dan ook aan die wens moeten voldoen. Net op het moment dat hij zich heeft neergelegd bij het feit dat hij een straight meisje zal moeten gaan vinden om mee te trouwen, hoort hij van de underground gay huwelijksmarkten, waar homoseksuele mannen kunnen speeddaten met lesbische vrouwen, om zo een goede match te vinden. Voor beide partijen een ideale oplossing: zo kunnen ze voldoen aan wat de maatschappij van hen verlangt terwijl ze hun eigen levensstijl kunnen voortzetten.
Andy komt uit een klein dorp op het Chinese platteland. Homoseksualiteit wordt daar gezien als een westerse ziekte. Thuis, in zijn dorp, speelt hij de rol van ideale zoon en doet hij zoveel mogelijk zijn best om het zijn ouders naar de zin te maken.
Zijn moeder zet hem echter enorm onder druk om te trouwen. Als hij in Shanghai is, belt ze iedere dag om te vragen of hij al een vriendin heeft en elke zaterdag stapt ze op een bus naar de dichtstbijzijnde stad (een rit van 5 uur heen en terug!) om de traditionele Chinese huwelijksmarkten af te struinen naar de perfecte vrouw voor haar zoon. Zij moet en zal een kleinkind krijgen. En vanwege de dertig jaar éénkindpolitiek, is Andy ook haar enige kans op dit felbegeerde kleinkind. Ook al hebben ze er nog nooit over gesproken, toch voelt of weet Andy’s moeder dat hij homoseksueel is. Ze is er echter van overtuigd dat de juiste schoondochter hem wel zal genezen en dat motiveert haar nog meer om allerlei huwelijksmarkten af te lopen.
In de film staan we dichtbij Andy’s zoektocht naar een geschikte echtgenote. We duiken het gay nachtleven van Shanghai in, gaan met hem naar zijn familie voor de feestdagen en we begeleiden hem naar de gay huwelijksmarkten. De grote finale is het huwelijk, dat volledig in Chinese traditionele stijl zal zijn.
Door Andy’s ogen maken we de grote veranderingen mee die China in rap tempo ondergaat en zien we de oude mores stukje bij beetje weggevaagd worden door de bijna extreme moderniteit van de steden als Shanghai.

Produktie: Witfilm voor NPS, 80 min., regie Sophia Luvara.