FESTIVAL BY THE SEA / NCRV DOKUMENT
FESTIVAL BY THE SEA / NCRV DOKUMENT

FESTIVAL BY THE SEA / NCRV DOKUMENT

poster_ritthem 2

Maandag 15 september 20.30 uur NPO2 (NCRV Dokument)

Op 23 september 2011 ontploft er laat in de avond een caisson op een strand nabij Ritthem in de provincie Zeeland. De klap, die een kracht heeft van 1,6 op de schaal van Richter, is tot in de wijde omtrek te horen en te voelen. De autoriteiten denken aan terrorisme.

Een twintigjarige, thuiswonende jongen met een voorliefde voor  legerattributen wordt al snel door zijn omgeving als mogelijke dader aangewezen en samen met zijn ouders gearresteerd.  De ouders worden na een week weer vrijgelaten, de jongen zal zeven weken vastzitten. Uiteindelijk worden de echte daders opgespoord en wordt de familie officieel van elke blaam gezuiverd. Maar voor de familie is het kwaad al geschied: de gevolgen van de justitiële dwaling blijken voor hen levenslang.

De bommenlegger van Ritthem reconstrueert de Kafkaëske nachtmerrie waarin de familie Den Heijer terecht komt. Het laat zien hoe makkelijk mensen onterecht verdacht kunt worden en hoe groot de gevolgen zijn van een justitiële dwaling. Het verhaal van familie den Heijer staat niet op zich: Nederland staat in Europa in de top met het opsluiten van onschuldigen. De afgelopen 10 jaar heeft er een verdrievoudiging plaatsgevonden: ruim 30.000 mensen zaten voor korte of lange tijd onschuldig in de cel.

Regisseur Patrick Bisschops maakte een aangrijpende documentaire over aannames, misverstanden en het verdriet na een mysterieuze gebeurtenis in een klein dorp. Een verhaal dat de kijker meesleept in de surrealistische wereld van een justitiële dwaling; een wereld waar iedereen in terecht kan komen.

De bommenlegger van Ritthem is een productie van Cobos Films in samenwerking met de NCRV. De film is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het CoBO en gaat in première op zaterdag 13 september bij Film By The Sea in Vlissingen en is al eerder op diverse locaties in het land te zien.

2 September in ’t Hoogt in Utrecht om 19.30 uur met Q & A regisseur
8 september in de Rechtenfaculteit VU (Boelelaan 1077) om 15.30 uur met discussie na afloop. Voor deze vertoning is het goed om bij Jorien Klomp kaarten te reserveren:

Film by the Sea:
13/09 om 14.00 uur Zaal 2 CineCity
16/09 om 15.15 uur Zaal 2 CineCity
20/09 om 09.30 uur Zaal 3 CineCity