Dat kunst en politiek geen gescheiden werelden zijn, werd duidelijk toen Poetin aankondigde de soevereine staat Oekraïne van de kaart te willen vegen en ook het bestaan van een eigen Oekraïense cultuur ontkende. Oekraïners moeten (weer) Russisch spreken en onderdeel worden van de Russische cultuur, met inzet van grof geweld.

Maya Fridman, de Russische celliste die in Amsterdam woont, heeft zich vanaf 24 februari jl. vrijwel non-stop ingezet voor de ondersteuning van het Oekraïense volk. Met Oekraïense én Russische musici, onder wie de Russische meesterpianist Evgeny Kissin, percussionist Konstantyn Napolov en de wereldberoemde Letse cellist Mischa Maisky, verzorgde Fridman intussen een hele reeks benefietconcerten.

Documentaire-regisseur David van Tijn volgt Maja Fridman en haar musici vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne. Van Tijn filmde de voorbereidingen, de repetities en de concerten, en interviewde een aantal van de musici. “Deze oorlog is in de eerste plaats gericht tegen onze cultuur, onze geschiedenis, onze identiteit, ons bestaansrecht’, zegt Konstantyn Napolov. “Poetin wil het Oekraïense volk uit de geschiedenis wissen.”

regie David van Tijn, 70 minuten, bioscoop-release vanaf december.