Schone Bergen, geregisseerd door Geertjan Lassche, is een persoonlijke videobrief van berggids Jangmu Sherpa, zus van de befaamde bergbeklimmer Mingma G. Sherpa. Berggids zijn is de belangrijkste bron van inkomen voor de Sherpa’s, maar door de pandemie blijven de toeristen weg. Oorspronkelijke bewoners van de Himalaya zien dit als een straf van de goden en daarom proberen ze hen weer gunstig te stemmen. Dit doen ze door de bergen zo goed als ze kunnen weer schoon te maken. Met helmcamera’s volgen we hoe de Sherpa’s hoog op de Mount Everest afval en tentresten opruimen.

Schone Bergen is – met de Engelse titel Clean Mountains – geselecteerd voor de Cannes Short Film Festival, een van de grootste en meest belangrijke filmfestivals ter wereld. Tussen 21 en 27 februari 2022 zal de film op het online festival te zien zijn.

Geertjan Lassche: “In 2019, toen de wereld verbijsterd reageerde op een foto van een menselijke file op de Mount Everest, vroeg producent Jos de Putter of ik voor HUMAN een korte documentaire wilde maken, waarin de Sherpa’s zelf zouden filmen hoe zij zich verhouden tot elkaar, het berglandschap en hun goden. En waarin ze laten zien hoe ze hun eigenheid proberen te behouden ondanks de lokroepen van het kapitalisme dat afgelopen decennia samen met de toeristen het land is binnengekomen. Zo ontstond Schone Bergen, waarvoor niemand uit Nederland in Nepal is geweest. Zo is meer dan de helft van de beelden gefilmd door de befaamde bergbeklimmer Mingma G., de broer van berggids Jangmu.”